Historia

Kauan sitten, syvällä Savonmaan sydämessä, eräs nuori mies heräsi säpsähtäen sängystään. Hän oli juuri havahtunut unesta, tai oikeastaan painajaisesta, jossa kaikki nykyiset ystävät ja kaverit olivat kadonneet teille tietämättömilleen - mitä enemmän hän tätä painajaista mietti, sitä todennäköisemmältä sen toteutuminenkin alkoi näyttämään. Istuessaan mietteliäänä sängynpäädyssä, ja katsoessaan haikeana aamuauringon sävyttämää taivaanrantaa, hänen mielessään heräsi ajatus: voisiko hän olla se joka tulisi pitämään ystävä- ja kaveriporukan kasassa?

Elettiin kevättalvea 2006, ja nuoren miehen ikäluokka oli juuri päättänyt lukion. Useimmat ystävistä olivat astuneet armeijan harmaisiin, eikä sen jälkeen tultaisi enää palaamaan yhteisille koulunpenkeille. Tulevaisuuden tiet olivat kaikille vielä viitoittamattomat, eikä kukaan tarkalleen tiennyt ketä kaikkia näkisi, milloin saatika missä. Painajaisunen havahduttamana nuoren miehen mielessä oli syntynyt ajatus yhteisestä "kerhosta", jossa yhdistyisivät ystävysten harrastukset ja mielenkiinnon kohteet - kalastus, retkeily sekä valo- ja videokuvaus. Niinpä hän avasi tietokoneensa, kirjoitti kutsut ja toimitti ne perinteitä kunnioittaen kirjepostiin. Näin kaverusten yhteisen tarinan ensimäinen luku oli saanut musteensa paperille.

Vuosien saatossa kaveriporukan koko tuplaantui, kun jo aikaisemmin kouluaikoina eri suuntiin lähteneitä kavereita liittyi toimintaan mukaan. Retkiä sekä reissuja järjestettiin vuosittain kymmeniä, ja toiminta sai heti alkuvuosista lähtien hyvin järjestäytyneen luonteen. Ryhmän ensimmäiseksi logoksi muodostui ruohikkosuojattua vaappua muistuttava tunnus, joka valittiin hyvin yksinkertaisesta syystä: vaappumalli oli ollut kiistatta joka kalareissun varmin ottiviehe, paikasta ja säästä riippumatta. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana ryhmä käyttikin itsestään vaappumallin innoittamana nimeä MSW Club (Minnow Spoon Weedless Club).

Jo ensimmäisten toimintavuosien aikana useimmat savonseudun erämaat ja suuret selkävedet tulivat kaikille tutuiksi. Retkiltä otettiin alusta lähtien satoja valokuvia, ja vuodesta 2011 alkaen kuvatiin myös videomateriaalia. Vuosi vuodelta toiminta muuttui entistä järjestäytyneemmäksi, ja vuoden 2016 lopulla ryhmä teki tulevaisuuttaan muuttavan päätöksen: kaveriporukan "kerhona" yli kymmenen vuotta sitten syntynyt yhdistys sai uuden nimensä Legends Club ry ja se rekisteröitiin yhdistysrekisteriin. Heti perään avattiin SOME-tilit Facebookiin, Instagramiin ja Youtubeen. Heidän tarinansa uuden luvun kirjoittaminen oli alkanut.

Ensimmäisen julkisen toimintavuotensa aikana Legends Club ry julkaisi toistakymmentä videota, satoja valokuvia ja solmi useita yhteistyösopimuksia eri toimijoiden kanssa. Yhdistyksen toiminnan linjat alkoivat piirtyä aiempaa tarkemmin, erityisesti vastavalitun hallituksen sekä aiempaa roolittavamman vastuunjaon myötä. Yhteinen visio, ja strategia sen saavuttamiseksi, oli alkanut kirkastua kaikkien mielessä.

Vuonna 2023 tulee kuluneeksi siis tasan 18 vuotta siitä, kun ryhmämme ensimmäiset jäsenet kokoontuivat yhteisen retki- ja pilkkipäivän viettoon Pieksämäen Vilhulaan. Tuona päivänä tuskin kukaan heistä olisi uskonut, että yli viidentoista vuoden jälkeen tämä ryhmä on yhä kasassa, entistä tiiviimpänä, suurempana ja matkalla kohti elämänmittaista tarinaa.


Legendat syntyvät tarinoista. Ja tarinamme syntyvät meistä.